Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

Az ezerarcú konzervativizmus - és a Jobbik

2014. április 07. - GaboorR

Régen nem írtam a blogba, és már nagyon érlelődött bennem egy cikk. Egy olyan cikk, ami kicsit rólam szól, a múltamról és a jelenemről, a politikai és társadalmi nézeteim változásáról. 

A múlt félévben egy izgalmas egyetemi kurzus keretében sokat beszélgettünk hallgató társaimmal a történelem három fő irányelvéről, amik a társadalmat mozgatták (és mozgatják a mai napig): konzervativizmus, liberalizmus és a baloldali ideológia. A konzervativizmust ekkor (a kurzus elején) egy begyöpösödött, utálnivaló, rossz dolognak tartottam és jelentősen változott meg a nézetem e téren. De ne fussunk ennyire előre.

Középiskolai éveim alatt kezdett a Jobbik igazán erőre kapni, szinte a semmiből tűntek fel és kezdték meg kampányukat. A fiatalok körében hatalmas tábort szereztek és szereznek mind a mai napig. Hogy miért? Mert képesek azt nyújtani, amit egy konzervatív gondolkodás adhat: szilárd talajt a világ mai, pluralista és sokszínű társadalmában. Engem is elkapott ez az ideológia és jó ideig lelkes támogatója voltam a Jobbiknak. Az "iskolában nem politizálunk" szlogen így nem fedi le a valóságot és időről időre felvetődött a kérdés, hogy ki melyik párttal szimpatizál - különösen nagy jelentősége volt ennek 2010-ben, amikor egynéhány osztálytársunk már szavazhatott politikai pártra. Én nyíltan vállaltam Jobbikos indentitásomat és ki is álltam mellettük ha kellett. Valami olyasmivel érveltem, hogy a Jobbik megoldást nyújt a cigánysággal kapcsolatos problémákra, tényleg a polgárok érdekeit nézi és a valódi gondokat igyekszik orvosolni. Emlékszem, hogy volt olyan osztálytársam, aki meg azt mondta, hogy ha a Jobbik kerülne hatalomra, akkor nácizmus kezdődne és tömegesen irtanák a cigányokat stb. Az érdekessége a dolognak (és ez itt most egy fontos rész, amit ezzel a cikkel szeretnék kibogozni), hogy ez az osztálytársam utálta a cigányokat - ahogy úgy általában a magyar társadalom egyre növekvő részéről ez elmondható. Mégis úgy vélte, hogy a Jobbik nem szimplán radikális, hanem erőszakos, véres módszereket is alkalmazna kormányra jutása esetén. Én ezt akkor hülyeségnek tituláltam - és ennek gondolom ma is, holott már sokat változott azóta a gondolkodásom ezen a téren. 

Ahogyan az oktatás felé fordult a figyelmem és egyre jobban beleástam magam a témába, illetve megkezdtem egyetemi tanulmányaimat pedagógia szakon - úgy kezdett el egyre jobban lebomlani a Jobbik iránti fiatalos rajongásom. Amikre rájöttem, azok olyan mértékben változtattak meg engem, hogy a Jobbik facebookos oldalairól kiléptem és ezentúl már csak a part túlsó feléről szemléltem és olvastam a Jobbik csatornái által közölt híreket.

Még le sem írtam a cikkem felét, már most az motoszkál a fejemben, hogy ha ezt a cikket egy Jobbikos gondolkodású elolvassa, akkor engem minek fog vajon megcímkézni. "Agymosott, szélsőbaloldali, ballib, neoliberalista..." stbstb. Érdekes, hogy ha valaki nem csak egy valóságot lát, hanem képes több féle értelmezés megértésére, akkor már rögtön szélsőségesen liberálisnak kiáltják ki. Való igaz, mai fejemmel szimpatizálok a liberális szabadság gondolatával, de nem szeretem a címkéket, azt szeretem, ha annak az embernek látnak, aki vagyok, aki gondolkodik, aki érzékeny a társadalom problémáira.

Szóval vissza a témához: mi változott? Alapvetően azt láttam meg, hogy a Jobbik minden látszólagos jóakarata ellenére gonosz. Ezt érdemes kifejteni, hogy miért is tartom ezt a politikai pártot gonosznak. Kijelentéseivel a Jobbik ritkán hazudik (legalábbis úgy tűnik), de ritkán mondja a teljes igazságot és általánosít nagyon sok esetben. Ugyanúgy egy szögből szemléli a problémákat és mindenre egy megoldást igyekszik nyújtani, mint minden hagyományos párt. A különbség, hogy a Jobbik tényleg meglát komoly problémákat, tényleg látja a mindennapi gondokat és tenne is ezek ellen - a gonoszsága ott kezdődik, hogy ezek orvoslására szélsőséges ideológiát, megoldási javaslatokat hoznak elő. Valaki gyilkolt? Öljük meg.  Valaki cigány? Szegregáljuk. Zsidó? Küldjük Izraelbe.

A Jobbik nem ás a problémák mélyére, nem látja meg az okokat, hanem a problémákat magukat akarja kezelni a lehető legradikálisabb módokon. Emellett kifejezetten gyűlöletkeltő és kiélezi az etnikumok közötti különbségeket. Erősíti a sztereotípiákat.Hivatalosan nem mondják magukat neonáci pártnak és én sem gondolom annak őket.Mikor Jobbik szimpatizáns voltam, már akkor elítéltem a nácizmust, ezért soha nem támogattam volna egy olyan pártot, ami Hitlert méltatja. Ugyanakkor tudat alatt ugyanolyan rasszista voltam, ahogy mindenki rasszista, aki határozottan kiáll a Jobbik politikája mellett. Miért? Azt vallottam, hogy én "csak" a cigányokat utálom, ezért nem vagyok rasszista (egyébként de, ez ugyanolyan rasszizmus), ami viszont még fontos: nem nyíltan és nem is olyan ellenséges érzésekkel, de mégis a homoszexualitás, a zsidóság és egyéb "más" embert szemléltem gyanúval. Emlékszem, mikor elkezdtem járni a 7. kerületbe az egyetemre, ami a zsidó negyed szívében található... milyen rossz érzéssel méregettem az ortodox kipás-pajeszos embereket.

Mit közvetít a Jobbik? Nem mondja, hogy éljen Hitler, de támadja a holokausztról történő megemlékezéseket (még olyanról nem hallottam, hogy Jobbikosok holokauszt megemlékezést tartottak volna), viszont ennek ellensúlyozására szorgalmazza a kommunista-szocialista rendszer elleni gyűlöletet. A Jobbik azt sem mondja, hogy homoszexuálisnak lenni bűn, azt mondja, hogy magánügy a szexualitás, de el nem ítéli azokat, akik a melegek ellen felszólal. A Jobbik úgy képzelheti el ezt a dolgot, mint régen: szépen a háttérben, titokban élhetnek együtt homoszexuális párok, de a nyilvánosság előtt ne merjenek mutatkozni - persze a heteroszexuálisok foghatják egymás kezét és válthatnak egymással csókot közterületen. A Jobbik nem mondja azt sem, hogy a zsidók és a cigányok a problémák fő okozói, de határozottan így gondolják. Sokszor nem is konkrétan a zsidókat támadják, hanem a cionista mozgalmat. Olvastam egy olyan Vona Gábor posztot facebookon, ahol egy zsidó szólal fel a cionizmus ellen - és Vona élteti ezt a zsidót. A poszt különlegessége, hogy a kommentek nagyon vegyesek, az emberek két táborra oszlottak: az egyik gratulált Vonának a posztért (mivel ezzel bizonyíthatja, hogy ő mennyire nem is antiszemita), a másik tábor viszont támadta a "vezért" - a zsidók egytől egyig rosszak, korcsok, nem lehet bennük megbízni és hogy képzeli Vona, hogy hisz ennek a zsidónak. Sajnálatos módon az ilyen kommentek után nem látok sose hivatalos Jobbikos választ, mely kiállna amellett, hogy a Jobbik nem antiszemita, és nem ítél el minden zsidót. Azt érzem, hogy a Jobbik tudatosan ködösít, mert szükségük van azokra a fiatalokra és felnőttekre, akiket a bűnbakokon keresztül meglehet nyerni. Viszont fél a kevésbé szélsőséges gondolkodók elvesztésétől is, ezért írják folyton, hogy ők nem nácik.

Az egész probléma megértésére jó támpont lehet "A Hullám" című film megtekintése. A mű remekül bemutatja, hogy egy szilárd alapokon álló gondolkodásmód miként burjánzik el ezerfelé, és kezd el egyre deviánsabb, szélsőségesebb lenni. 

A Jobbik paradoxont szeretném még egy kicsit tovább fokozni. Találkoztam már olyan jobbikos oldallal, ahol kint volt Radnóti egy verse. Radnótiról tudniillik, hogy zsidó származása miatt többször került munkatáborba, és végül halála is ehhez kapcsolható. A paradoxon érdekessége, hogy egy nyíltan neonáci "összefogás" keretében kicsiny hazánkban több helyütt is könyveket égettek egy előre meghatározott, azonos napon - és az egyik ilyen mágján végezte Radnóti egy verseskötete is. Ezzel az eseménnyel sok helyen találkoztam, mégse láttam egy kurucinfós/barikádos (alfahíres) hírt sem, amiben határozottan elítélték volna a könyvek égetését. A Jobbik azokról a dolgokról szeret beszélni, amik az ők malmára hajtja a vizet, ami összeilleszthető az ideológiájukkal. Ezért kapunk egy meglehetősen torz valóságképet, ám a képlet sokszor pofonegyszerű, emészthető és izgalmas, ezért az emberek többsége bedől nekik, sőt, gondolkodóknak hívják magukat és szidnak mindenkit, aki nem gondolkodik (értsd: nem úgy gondolkodik, ahogyan ők). 

Ami még régóta a bögyömben van a Jobbik kapcsán az a vallás. Ennek tanulmányozása közben egy újabb paradoxonra bukkanhatunk, ugyanis a Jobbik magát "nemzeti-keresztény" pártnak állítja be. Ünnepekkor gyakran állítanak közterületeken kettős kereszteket és jelmondatuk is az "Adjon az isten..." kezdetű frázis. Hol a bökkenő? A Jobbik az ősi magyar kultúrát, annak fontosságát szereti közvetíteni - ősi szokásainkat, többek között a rovásírást is. Ősi kultúránk viszont nem volt keresztény - kifejezetten pogány volt. Ha olvasgatjuk a Jobbikos hozzászólókat, akkor az jön le, hogy egy Szent István vs. Koppány harcban az utóbbi mellé álltak volna. Közben meg a Jobbik nyíltan keresztény - akkor ez mégis hogy van?

Azt hiszem (a teljesség igénye nélkül) itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, ahol magát a konzervatív felfogást kell egy kicsit kifejteni. A konzervativizmus alapjai a hagyomány/tradíció, család és a vallás szilárdságának, egységének hirdetése. Ugyanakkor nem veti el a liberalista nézeteket sem, ugyanis a konzervativizmus is folyton változik, csak úgy vélik, hogy lassan és megfontoltan kell intézkedéseket hozni, nem radikálisan. Ezért a konzervativizmus jóval tágabban értelmezhető, mint azt elsőre gondolnánk és különböző jobboldali/vallási konzervatív pártok különböző időszakokban és országokban is másként viselkednek. Ezért lehetséges, hogy bizonyos konzervatív álláspontok szerint a család fogalmába homoszexuális kapcsolatok is beletartozhatnak, hogy a vallás fontos, de nem kényszeríthető és a nemzeti hagyományok mellett a különböző népcsoportok hagyományainak ápolása is szükséges. Ennek rádöbbenése folyamán már nem tudtam egyértelműen ilyennek vagy olyannak gondolni magamat. 

Összegzés: a Jobbik konzervatív, de képtelen az empátiára, a problémák csírájában való megoldásának törekvésére - felszíni kezelést nyújtana és mindemellett félelmet és gyűlöletet kelt, és ebből táplálkozik. A konzervativizmus viszont nem elítélendő, mert ennek is vannak olyan értékei, amik fontosak és meggondolásra adnak okot. Én magamat nagyon vegyes beállítottságúnak definiálom: bizonyos kérdésekben erősen liberális, másokban baloldali és van amiben konzervatív. Merjünk változatosak lenni, megújulni, előbújni az utálat mögül és a szó igazi formájában gondolkodni a világról.

A kellemes paradoxon jegyében egy Jobbikos jelmondattal zárom a posztot: Szebb jövőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr365787471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.03. 11:15:06

A Jobbikot a gazdasági válság, a lecsúszástól való félelem és a politikailag korrekt beszéd hozta létre és építette fel. Ha ezek megszűnnek, akkor megszűnik a Jobbik is.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.03. 11:18:47

Egyébként szerintem nem valódi gyűlölet, hanem pusztán politikai haszonszerzés motiválja a Jobbikot.
süti beállítások módosítása