Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

Prájd vagy nem prájd? Dilemma

2015. június 05. - GaboorR

Posztoltam egyet a facebook falamra azzal a hozzászólással, hogy "Ütős!". Erre érkezett elég hamar a következő komment egyik ismerősömtől: 

Véleményem szerint, ez már egy hivatalos "ünnep" smile hangulatjel Régen esetleg azért vonultak fel amit a képen olvashatunk, de ez mára idejét múlt. Érdekelne viszont, hogy honnan kapnak erre engedélyt és milyen címszóval fut ez a dolog. A hátrányos megkülönböztetés abból következik, hogy ha le b*zizod (elnézést) akkor ő feljelenthet. Ha az akkor vállalja és ne csak akkor legyen b***** amikor fel kell vonulni a kordonok mögött a rendőrök és TEK-esek védelme alatt.

Erre persze beindult a komment háború. Azt nem részletezem (ha viszont valakit érdekel az megnézheti, a posztom nyilvános.)

Hazafele sétáltam és azon gondolkodtam, hogy rendben vannak-e a kordonok a Prideon.

Tavaly voltam életemben először a Budapest Prideon és nekem egy nagyon kellemes élmény volt. Boldog voltam és felszabadult - egyedül a "bezártság" zavart. Végig kordonok között meneteltünk, jól elszeparálva a "külvilágtól", a buzizó bámészkodó emberektől. Meg a Hősök Terén tüntetőktől és úgy tényleg mindentől. Még hazafele is megmondták, hogy merre mehetünk és merre nem, és kérték: a szivárványos zászlót rakjuk a táskánkba, nehogy bajunk legyen.

Micsoda képmutatás! Az ismerősömnek tök igaza van. És közben meg dilemma gyötör. Egy részről értem a biztonság okát. És magát a Prideot is fontos eseménynek tartom, ahol a társadalmilag elnyomott csoportokért állhatnak ki az emberek, az egyenlőség és az igazságosság zászlaja alatt. Nekem, mint a társadalom egyik legjobban kivételezett tagjának (fehér, középosztálybeli, hetero és férfi) marha fontos, hogy minden ilyen eseményen megjelenjek és küzdjek azért, hogy engem is egyenlően kezeljenek, a privilegizált helyzetem ne legyen kiváltság, hanem minden csoport számára alapvető legyen. 

Eddig rendben is van. De ott motoszkál mindig a fejemben Gyuri tavalyi írásaami már akkor is nagyon elgondolkodtatott. Gyakorlatilag mi is történik? Az történik, hogy szegregáljuk saját magunkat. Vagyunk "mi" akik támogatjuk, vagy részesei is vagyunk az elnyomott csoportoknak. És vannak "ők" - mindenki más. Ez így tök gáz. Mármint tényleg marha gáz. 

Értem, hogy veszélyesek az ellentüntetők, de kérdem én, hogy ennek a rendkívüli elválasztásnak így mi is az értelme? Semmi. Hazamegyünk csendben, zászlónkat elhajítva, vagy elrejtve és kussolunk tovább. 

És közben meg tökre mennék a Pridera, mert egy hatalmas buli, szuper hangulat és végsősoron tényleg egy olyan ügyért való mozgalom, ami számomra fontos. Szóval így dilemmázok ezen. Aztán - lesz ami lesz. Talán elmegyek. Talán Gyurival vállt vállnak vetve kordont bontok. :D Még van min gondolkodnom.

pride_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr887519106

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Videóval frissítve: Melegfelvonulás, hideg fejjel 2015.06.29. 12:04:14

A tavalyihoz hasonlóan idén is "beépültem" a melegfelvonulás résztvevői közé - őszinte leszek: nem más céllal, mint hogy bemutassam a sok "deviáns köcsögöt" akik miatt egy fél városnak kell szenvednie ezen a szép, napfényes szombati napon. Nem titkolt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The fool 2015.06.05. 08:37:19

Az a véleményem, hogy be kéne már fejezni ezt a magamutogatást, mert ez sokszor már nem felvonulás, hanem soft pornó.Nincs bajom a melegekkel, de jól tennék, ha nem kamion platókon vonaglanának-utánozva egy orális kielégítést-hanem a saját hálószobájukban "szeretnék" egymást!
Mi heterók sem vonulunk végig feleségeinkkel és párunkkal "végigdugva a várost..:-)
Egyébként is, kit érdekel hogy kik ők és hányan vannak!!

The fool 2015.06.05. 08:47:20

....és van még valami...:tényleg el kéne gondolkozni az "engedély adóknak", hogy nem érdemelne 18-as karikát ez az egész?!

GaboorR 2015.06.05. 09:07:29

@The fool: én ott voltam tavaly. :) Volt pár nagyon fura fazon - mint minden nyilvános bulin, fesztiválon stb. stb. Dugni senki sem dugott.
Mi, heterók, egész évben vonulunk és észre sem vesszük. Büszkén (pride) hirdetjük a heteróságunkat. Kézenfogva, totál nyugodtan sétálunk a párunkkal, megcsókoljuk stb.
Nekem személy szerint nagyon is fontosak a melegek/buzik. Több lány és fiú ismerősöm, barátom is van, akinek tőlem eltérő nemi identitása, orientációja van. És kurvajó arcok! Imádom őket. Viszont napi frusztrációt élnek át amiatt, mert a társadalom egy jelentős része azt mondja "csináájjad otthon, onnan ki se gyere mocskosbuzi. deviánsvagy és tök természetellenes".

The fool 2015.06.05. 23:20:38

Lezárva a témát:biztosan mást láttál Te és én is..
Mondtam,hogy nincs bajom velük, de sokaknál pont ez a büszkeség szúr szemet, vagy inkább szúrja a szemét..ennyi..
Akik pedig odajárnak "buzizni" (elnézést!) azok saját magukat minősítik.Ők is vonulhatnának egy "buta emberek"zászló alatt...
Inkább a véletlenül arra járó kisgyermekes szülők miatt írtam, no meg tényleg történtek már érdekes "megmozdulások" a kamionok platóján...:-)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.06.29. 12:03:39

@The fool: Annak idején a Budapest Parádén több csöcsöt láttam, mint bármelyik Pride-on :) De felhozhatnám példának a Balaton Sound-ot vagy a Szigetet is, ahol szintén egy kicsit lazább a hangulat és az erkölcsök is, szerintem ezzel nincs gond, néha kell ilyen is. Olyat, hogy valakik dugnak, konkrétan nem a Pride-on, hanem a Szigeten láttam :) (Heterók voltak amúgy, azt lehet?)

Egyébként meg senki nem tiltja meg a heteróknak, hogy eljöjjenek, szoktak is sokan családdal, feleséggel, kutyával, gyerekkel - egy értelmes gyereknek egy értelmes szülő fél perc alatt el tudja ezt magyarázni, és nem hinném, hogy emiatt károsodik a fejlődésben. Ha meg valaki nem értelmes szülő, és képtelen elmagyarázni, akkor arra a 2 órára, amíg a vonulás tart, el lehet vinni a gyereket állatkertbe, moziba vagy máshova.
süti beállítások módosítása