Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

A Disney felnőtt :')

2016. március 13. - GaboorR

Zootopia, avagy magyarul Zootropolis (minek kellett lefordítani...?). Nem véletlenül néztem meg, azt csiripelték a madarak minden fele, hogy ez a film ütős lesz.

Hogy a kedvenc Disney filmem lett? Hát nem lett az. Bár az öcsém állította, hogy neki most ez lett a kedvenc meséje. 

A Disney kezét most elengedte a Pixar és bizony képes volt egy okos és értelmes dolgot összerakni. Nincsenek musical betétek, nincsenek klasszikus mese sztereotípiák... illetve bocsi: vannak sztereotípiák. És ez a film kezd is valamit a sztereotípiákkal.

Ami a legjobb, hogy nem azt mondja: mindenki tök okés, minden "szupiszuper", hanem világosan mutat rá a problémákra, és próbálja felfedni az okozatokat. Igenis vannak sztereotípiák, és ezek gyakran "megalapozottak", azonban a mélyre ás, nem a felszínt mutatja csak be. Olyan fogalmak tartalmi lényegét tanulja meg a néző, mint "jóindulatú szexizmus" vagy "önattribúció". Előbbit például akkor, amikor a főhős nyuszit "lecukizza" (őszinte jóindulatból) a rendőrség egyik alkalmazottja, utóbbit meg mondjuk akkor érthetjük meg, amikor a rókakomát kirekesztik gyermekkorában a származása miatt és ezért úgy dönt, hogy azonosul az őt ért sztereotípiákkal. A zsenialitása akkor van a filmnek, amikor ezek kimondásra kerülnek (feltűnően, és nem a kommersz amerikai vígjátékok megszokottságával), beszélgetnek róla és próbálnak kezdeni is ezekkel valamit. Hősünk például tök illedelmesen elmondja, hogy ez a megszólítás számára nem oké, a róka pedig igyekszik változni és szembe menni az előítéletekkel.  

Ami nekem még nagyon tetszett, hogy mer okostelefonokat, meg minden féle kütyüket az állatok kezébe adni! Nem mismásolja el azt, amit látunk amúgy is, szóval tökéletesen illeszkedik a valóságunkba, miközben nyilvánvaló, hogy végig mesét nézünk, ahol állatok a szereplők.

A film a Bechdel teszten is átmegy, éljen!

Szóval mindenki boldog, van a filmnek sok tanulsága, izgalmak, akciók, humor és szimpatikus rendszerkritika. 

Köszi Disney, egy kellemesen fogyasztható mesét tettél le az asztalra! Csak így tovább. :)

maxresdefault.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr248474170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása