Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

A Holokauszt mizéria: 2. rész

2015. január 15. - GaboorR

Még tavaly júliusban írtam egy cikket a Holokausztról. Kikerült Indexre is, így rengetegen elolvasták (vagy legalább is a címét biztos :D ) és közel 300 komment érkezett. Én elég hamar feladtam, csak egy párat kommenteltem, és igazából rendkívül elszomorított és feldúlt az, ahogy néhány ember fogadta a cikkemet. Voltak hasznos kommentek is, amiket meg is fogadtam és néhány dolgot módosítottam a posztban ezeknek a hatására. Egy lelkes kommentelő volt, aki felvette a "harcot" a Holokauszt ellenzőkkel (tagadókkal?) - aminek rendkívül örültem, és engem is igazolt, mivel történész révén jobb rálátása nyílik a dolgokra. A slussz poén, hogy nem is liberálisként, hanem jobboldali, konzervatívként definiálta magát, így aztán a személyeskedése a másik oldalnak nem ért célba.

Egyik kedvenc kommentem tőle: 

Egyszer és mindenkorra le kéne számolni a holokauszt kivételes voltának beállításával, mivel minden tudatos népirtás egyenrangú, borzalmas és nem "szent tehén", és így is fair a dolog minden pusztítást elszenvedett néppel, csoporttal szemben. A holokauszt tehát éppen olyan szörnyű volt, mint a Gulág.

Abszolút egyet értek vele, és régóta gondolkodom azon, hogy megírom a kiegészítését a korábbi posztomnak. 

Először is szeretném tisztázni (újra), hogy miért kiemelten a Holokausztról írtam. Azt hiszem a sok, haraggal átitatott komment igazolta azt, hogy a holokausztról még mindig beszélni kell, mert még mindig vannak olyanok, akik szerint ez meg sem történt (vagy netán nyaralni mentek a marha vagonokban az ártatlan civil emberek). Persze a paradox szemlélet megvan: sokan zsidóznak, cigányoznak, buziznak - szemléltetve, hogy nem csípik ezeket a népeket - ugyanakkor tagadják, hogy bárki is valaha bántotta volna őket. Továbbra is azt gondolom, hogy nem feleslegesen "sírni" kell a Holokauszt miatt, hanem tanulni belőle - ehhez óhatatlanul újra és újra elő kell venni a témát. 

A mostani kiegészítésemben/folytatásban kevésbé a Holokausztról kívánok írni, inkább arról, hogy milyen borzalmak történtek a világon - a Holokauszton kívül, a Holokauszt mellett. Ezek a borzalmak nem kevésbé borzalmasak, és nem borzalmasabbak, hanem ugyan olyan borzalmasak mint a Holokauszt. Minden nemzetnek megvannak a maguk "bűnei". Az amerikai népnek az indiánok mészárlása, és rezervátumba kényszerítése, illetve az afrikai emberek rabszolgaként tartása. Az oroszoknak a kommunizmus "érdekében" elkövetett gyilkosságok, ember ellenes cselekedetek - Sztálin szörnyűségei, a szibériai munkatáborok, '56, prágai tavasz leverése - és még sok más. És rengeteg dolgot lehetne még sorolni az afrikai apartheidtől kezdve, a közel keleti jelenleg is fennálló konfliktusokon keresztül, Észak- Koreán át... a lista rendkívül hosszú. És igen, ahogy a korábbi posztom kommentelője írta, Magyarországon volt Gulág is (szintén nagy betűvel mint a Holokauszt), ahova érthetetlen, ideológiai okok miatt küldtek ártatlan embereket. Persze valamennyi különbséget látok a Holokauszt és a Gulág rendszere között, de azt gondolom, hogy egyik sem volt kevésbé szomorú, és tragikus a magyar nép számára. Két nagyon fontos párhuzam van köztük: ugyan úgy voltak mindkét időszakban besúgók, a hatalom kezére játszó egyének és hősök, akik életük árán védték, falaztak azoknak akiket a rendszer - ártatlanságuk ellenére - "rossznak", bűnösnek ítélt meg. 

Igen is minden nép vállalja a felelősségét és gondolkodjon el ősei bűnein. Lehetséges, hogy egyesek ősei nem voltak "bűnösök", hanem mondjuk hősök voltak - netán áldozatok. Mindegy. Ha megemlékezünk különböző nemzeti ünnepekről, ha vannak hagyományaink, vannak tragédiáink - nemzeti szinten - akkor bűntudat is kell. Ez számomra nem azt jelenti, hogy kesergek magamban, sírok a párnámba, és évente pár alkalommal depresszióba esek. Inkább azt, hogy írok a blogomba róla. Gondolkodok a problémákon. Tanulok hibákból. 

Próbálom megváltoztatni a körülöttem élők gondolkodását egy pozitív irányba. Egy jobb világ érdekében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr397076081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása