Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

Van egy álmom...

2015. július 11. - GaboorR

1963. augusztus 28. 

Martin kicsattanó formában ébredt. Megette szerény reggelijét, elfogyasztott egy kávét, felvette legelengánsabb öltönyét, nyakkendőt kötött. Még egyszer ellenőrizte, hogy a feketék és szimpatizánsaik menete számára rendben vannak-e a kordonok. Rendben voltak. Mégis csak a biztonság a fő! Voltak akik azt mondták neki: "De Doktor King! Ez őrültség! Hát Washington nem Alabama. Talán 50 lázongó rasszista ha lesz és több tízezres tömeget jósolnak ezzel szemben, akik a társadalmi igazságosságért állnak ki." 

Martin ezt hülyeségnek tartotta. Hát az a maroknyi ellentüntető ember is hatalmas veszélybe sodorhatja ezt az egész megmozdulást. Szépen elkell keríteni azokat, akik normálisan gondolkodnak a primitív rasszistáktól. Ez a fő. Aztán mehet minden tovább. Csak a mai nap legyen tökéletes és háborítatlan. A sajtó visszhang sem számít, semmi sem számít. Csak a biztonság. Az alabamai áldozatok sem számítanak. Még a fekete polgárjogi harc sem számít. Ez az egész egy jó buli, nagy szavakkal, lelkes emberekkel, aztán holnaptól újra rend lesz: fehér a fehér wc-be, fekete a fekete wc-be stb.

És mi lesz a jövő? Hát az, hogy majd a következő évben is megtartják a menetet, szépen, kordonokkal körülvéve. Így kell küzdeni a társadalmi igazságosságért. Persze akkor is elmondja majd a "Van egy álmomat" ha az most bejön. Talán, majd egyszer már kordonok sem fognak kelleni egy olyan rendezvényre, ami valamely elnyomott csoportért áll ki nyilvánosan. 

Talán 2015. július 11-én a Budapest Prideon.

Ja nem.

mlk.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr877618326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.11. 17:38:18

Nem ismertem túlságosan Martin Luther King munkásságát, de ami filmfelvételt láttam róla, azokon olyan volt, mint egy fekete Hitler...

GaboorR 2015.07.12. 15:35:55

@pythonozok: Hivatalos történelmi forrásokból én is keveset tudok róla, viszont egyéb forrásokból én még ilyen hasonlatról nem hallottam, és bennem fel sem merült! MLK szigorúan erőszakmentes volt (akárcsak Gandhi) és maximum polgári engedetlenséget támogatott, ami nem jelent erőszakot is.
Hitlerről meg nem mesélnék, róla hallunk eleget - többet is mint a pozitív példákról!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.12. 15:58:54

@GaboorR: bennem egy gyerekként látott felvétel maradt meg. Épp úgy, olyan őrjöngő stílusban beszélt a hallgatósághoz, mint előtte Hitler. Sajnos épp azt nem találom a youtube-on.

GaboorR 2015.07.22. 08:19:49

@pythonozok: A stílus nem tetszett neked, ha jól értem és ezt megértem. Kíváncsi lennék rá, hogy mit mondott abban a beszédében :) Ha megtalálnád, akkor feltétlen linkeld ide!
süti beállítások módosítása