Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

"Ezeknek a srácoknak gondolataik vannak!"

2015. augusztus 03. - GaboorR

Egy év szervezés után egy hét Középiskolások Szabadegyeteme nyári tábor. Nehéz írni róla, mivel ha eszembe jut, akkor egyszerre egy csomó gondolat és érzés jön fel bennem. Nehéz ezek közül választani, hogy miről is fejtsem ki a véleményemet, tapasztalatomat, élményemet. logo.jpg

Még a tábor előtt az egyik szervezővel beszélgettünk és mondta, hogy valami hihetetlen amit mi csinálunk, és hogy erre van igény. Arra, hogy 50+ középiskolás fiatal egy hétre lejön "tanulni", intellektuális, közéleti, társadalmi, politikai stb témákról beszélgetni, előadásokat hallgatni. Hiszen a közhiedelem (amire egy előadásomban utaltam is) azt mondja nekünk: a gyerekek utálják az iskolát, utálnak tanulni. Ezt érdemes a helyén kezelni: nem a sulit és a tanulást utálják, hanem ezt a fajta iskolarendszert, bizonyos tanárokat, bizonyos fajta "tanulást" utálnak. Olyan dolgokat vetnek meg, amiben nincsenek benne ők maguk - nem részesei, hanem inkább elszenvedői a tudásnak, a tanulásnak. 

Ezeknek a srácoknak gondolataik vannak! Talán sosem derült volna ki. Szimpatikus diskurzus!

Már az első este megcsapott az érdeklődés, az önkifejezés és a mérhetetlen közös tudás jelen-létének élménye. A szabadidős sávok jelentős részében folytatódtak az előadásokban, szemináriumokon felvetett problémák, kérdések, témák megvitatása. Olyan dolgokról beszéltünk, ami az emberek jelentős részét foglalkoztatja: aktuálpolitikai, társadalmi kérdések (menekültek, rasszizmus, lmbt emberek stb), iskolai problémák, szerelem, "különc" emberek megértése stb. Véleménye mindenkinek volt és a legtöbben meg is osztották azt. Izgalmas volt, hogy ezek a vélemények hol kapcsolódtak, hol ütköztek és rendre elkezdtek közelíteni egymáshoz. Mindenki hozzáadta a saját tudását és engem azonnal lenyűgözött az a fajta értelmi és érzelmi intelligencia, amivel rendelkeztek. Több olyan érv is előkerült, ami számomra új volt 1-1 kérdésben, rengeteget tudtam tanulni ezekből a vitákból és persze én magam is szeretem megosztani a saját gondolataimat. Különösen sok megbecsülést és tiszteletet kaptam azokkal a megkeresésekkel, kérdésekkel, amiket konkrétan nekem tettek fel. Ezek mindig örömmel és izgatottsággal töltenek el és próbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni - annak fényében, hogy nem mindig tudom mindenki információs szükségletét kielégíteni.

Ahogy ezt most leírtam, azt hiszem megpróbálom ezt a vonalat folytatni, és a poszt végén egy kis "csomagot" összeállítok, amiben a beszélgetésekhez, előadásaimhoz kapcsolódó ajánlásokat fogok nyújtani azok számára, akiket valamely téma lelkesít és további ismeretre lenne szükségük!

A poszt címe és a fenti idézet az egyik táborozótól származik, aki a Ken Robinsonos TED előadás megtekintését követő vita után ezt a visszajelzést adta számomra. Ez inspirált engem arra, hogy megírjam ezt a bejegyzést! Abszolút egyetértek és közben ledöbbentett a felismerés, hogy ténylegesen milyen kevés valódi vita, beszélgetés, egymás véleményének meghallgatása és a megértésre való törekvés történik a "szürke" hétköznapok forgatagában. Például az iskolában - melyről Ken Robinson állítja, hogy kinevel minket a kreativitásból.

Számomra talán ez az egyik kulcspontja a Középiskolások Szabadegyetemének: a kreativitás. Minden helyzetre megoldást találni, felkelteni az érdeklődést, új gondolatokat teremteni, régi gondolatokban kétségeket támasztani és TANULNI! Folyamatosan tanulni. A szó legtisztább, legnemesebb értelmében.

És ezek után mi lesz? A kérdés izgalommal tölt el és a válasz számomra egyértelmű: 2016 nyarán - immáron 7. alkalommal - Középiskolások Szabadegyeteme tábor! Én ott leszek. :)

/// CSOMAG ///

1. Privátban, vagy nyilvánosan lehet bármilyen kérdést továbbra is feltenni, igyekszem rá online, vagy akár személyes beszélgetésben válaszolni! Esetleg emailben: pallgabi76@gmail.com.

2. Nézzetek sok-sok TED videót! Inspirálóak, érdekesek és érthetőek (a többségéhez van magyar felirat). HIVATALOS HONLAP

HIVATALOS FB OLDAL

TEDxYouth@Budapest

3. Erőszakmentes Kommunikáció

VIDEÓ  (4 része van, magyar felirattal). 

ZENE

BLOG (Szentpéteri Julianna) , BLOG (Pynky)

KÖNYV: Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak

Thomas d'Ansemburg: Elég a kedvességből, legyél igaz!

ONLINE OLVASHATÓ: Rosenberg előadásai Budapesten , A szavak ablakok vagy falak

4. Demokratikus iskolák

Rengeteg izgalmas írás elérhető ITT.

Játékfilm Summerhillről, magyar felirattal.

Akit pedig az otthontanulás érdekel, azzal szívesen megosztom a szakdolgozatomat, írj emailt! :)

5. Kritikai- és élménypedagógiai műhely (KÉM)

HONLAP.

FB oldal.

6. Interkulturális kérdések, fogalmak, témák

FB csoport (szabadon lehet csatlakoznia bárkinek)

Gender, feminizmus

 7. És végül, de nem utolsó sorban a saját blogomat is merem ajánlani, amit éppen most is olvasol! :)

Remélem lesz olyan, akinek segítettem ezekkel, a visszajelzéseket szívesen fogadom!

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr727676248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása