Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

Bazdmeg!

2014. június 25. - GaboorR

A kurva életbe!

Szóval van ez a dolog, amit szeretünk üldözni, féltjük a gyermekeket tőle, ha egy elegáns vendéglőben vacsorázunk, akkor ódzkodunk használni, viszont ha beülünk sörözni egy kocsmába, akkor nem telik el egy perc sem enélkül. Ez a káromkodás.bazmeg.jpg

Mint fanatikus pedagógus már sokat gondolkodtam és olvastam erről a jelenségről. Azt tudom mondani, hogy nagyon durván leegyszerűsítve két csoportra bonthatóak a káromkodások fajtái: 

  • Indokolt
  • Indokolatlan

Indokolt az, amikor mérgesek vagyunk, valami nagyon dühít, felbassza az agyunkat. Ilyen az, amikor belerúgunk a kislábujjunkkal az asztal lábába, nem sikerül egy fontos vizsga, vagy netán kiderül, hogy a barátunk/barátnőnk megcsal minket. Azonban az is indokolt lehet, ha valamit nyomatékosítani szeretnénk egy csúnyagonosz szó használatával. Ez a tipikus esete, amikor azt mondjuk, hogy ez a buli nem simán nagyonjó volt, hanem kifejezetten kurvajó, de akár az is lehet, amikor egy AHA! élmény keretében a felismeréstől egy átszellemül geciiii hagyja el mocskos szánkat. És persze ezer+1 eset lehetséges, amikor ezeket lehet használni.

Az indokolatlan az, amikor kötőszóként használjuk ezeket a trágárságokat. Például minden mondatunkban szerepel a bazdmeg. "Bazdmeg, képzeld, ma vettem egy kiló kenyeret. Akkor ma mi lesz geci, hol a faszba fogunk inni?" Indokolatlanok, hiszen semmilyen konkrét hasznuk, kifejező erejük nincs, más nemcsúnya szavak helyett használjuk őket. Egyszerűen beépül a nyelvhasználatba, nem tudatosan, szinte megállás nélkül használjuk.

Pedagógiai, neveléselméleti kérdésként kurva izgalmas erről beszélni. Amit általános trendként tapasztalok, hogy nem merünk csúnya szavakat használni, ha gyermek van a közelünkben. Félünk, hiszen nem akarjuk, hogy ezek a szavak a gyermek kognitív szótárába bekerüljenek, mert ez egy elítélendő dolog, mit fog szólni a tanítónéni? Vagy a szomszéd? Vagy az ikszipszilon rokon? Meg amúgy is szeretjük a gyermeket úgy kezelni, hogy ideális legyen, ő legyen a tökéletes, ha már mi rondán beszélünk, ő ne tegye ezt.fegyelmezett.png 

És mi a valóság? Hát persze, hogy megtanulja ezeket a szavakat! Egyrészt nem minden szülő figyel szigorúan arra, hogy ne káromkodjon, ezzel "jó" mintát adjon át - ennek következtében az ilyen mocskos szájú szülők gyerekei is mocskos szájúak lesznek. És mondjuk tőlük megtanulja a "rendes" gyerek is az óvodában, iskolában, játszótéren a trágárságokat. Ugyanakkor ha egy szülő figyel is rá, óhatatlanul előfordulhat, hogy kicsúszik a száján néha ronda szó, vagy azt hiszi a gyerek nem hallja és elkezd káromkodni. Aztán mikor az angyalnak elképzelt gyermek elkeseredett lesz, mert valami nem sikerül neki és egy határozott bazdmeg elhagyja a száját, akkor jön a megdöbbenés. Esetleg kioktatás: többet meg ne halljam! Bazdmeg!

Akkor mégis mi tévők legyünk? Sok megoldási mód lehetséges, de talán a legfontosabb az önreflexió és az őszinteség. Figyeljünk arra, hogy mikor, milyen szavakat és miért használunk/használtunk. Indokolt volt? Fontos volt kimondani hogy geci, bazdmeg, akurvaanyád? Ha a válasz igen, akkor nyugodtak lehetünk, a közelünkben ólálkodó és fülelő gyermek is beláthatja, hogy valamiért fontos volt számunkra ezt a szót használni. A gyermek megkérdezheti, hogy mit jelent ez a szó. Mi az a bazdmeg? Nem kell elkezdeni magyarázni a méhecskés és virágos beporzós sztorit, elég annyit mondani, hogy mérges, dühös voltál és ezért használtad ezt a szót. A gyermek ezután lehet, hogy fogja használni, de főleg csak abban az esetben, ha ő is így érez, ha nem sikerül egy játékot összerakni, ha veszít a futóversenyben, vagy ha elesik és beüti a lábát. 

Fontos lehet kerülni az indokolatlan káromkodást. Ha nagyon beépült a nyelvhasználatunkba, akkor ezt nehéz leépíteni. Én magam is gyakran használom és nagyon sok energiámba kerül, hogy tudatosan kerüljem a felesleges bazdmegokat. Baráti közegekben nem igazán figyelek rá, azonban ha kritikaként megkapom, hogy sokat beszélek rondán, akkor elgondolkodok rajta. 

Összegezve: nem tartom ördögtől való dolognak a trágár beszédet és nagyon fontos is használni, hiszen ezzel levezetjük az indulatunkat. Figyeljünk a kontextusra és bátran használjuk, ha a helyzet megkívánja. És nagyon fontos: ne féltsük a gyermekeket, előbb utóbb felnőnek és sosem lesz olyan generáció, amelyik ne használna ronda szavakat. 

Kibaszottul szép napot mindenkinek! ^^

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr226414903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barkaba 2014.06.26. 04:22:03

Szinte nincs ember, aki nem beszélt már trágárul. Ez természetes. Az sokkal nagyobb baj, hogy vannak akik ezt gondnak érzik. Azokkal baj, akik úgy érzik, hogy gond.

Nyilván nem miden helyzetben trágárkodik aki ép ember, de aki akkor teszi, ahol annak helye lehet, vagy dramaturgiailag megfelelő helyen és időben, az teljesen rendben van. Például haveri társaságban hülyéskedés közben, vagy itt kommentelés közben( de lehet még sorolni, például ha véletlenül ráversz kalapáccsal az ujjadra, stb.), de nem káromkodik temetésen, vagy esküvőn, illetve felelés közben a táblánál, azzal semmi baj nincs.

Kaszáspók 2014.06.26. 07:36:09

>>Kibaszottul<< nagy bugris vagy poszter! Ráadásul műveletlen bunkó is. "Pedagógus"?! Ha a gyerekem közelébe mennél, leütnélek.

ps:

és azt sem tudod mi a különbség a tágárság és a káromkodás között.

ledo76 2014.06.26. 08:37:11

Szerintem a ronda beszéd természetes valamilyen szinten, de alapvetően kerülendő proli/paraszt szokás. Indulatból, vagy valamilyen erős érzelem kifejezésére jó, másra viszont öncélú és primitív.
Érdekes a szüleink/nagyszüleink is káromkodtak, de a mindennapi beszédben ki tudták fejezni magukat nélküle(általában sokkal választékosabban mint a mai emberek nagyrésze).
Más kérdés, hogy mit tekintünk trágár szónak. Pl a kurva szerintem nem az, a hivatalos közegen kívül senki nem hívja őket másként (esetleg prosti, örömlány).

2014.06.26. 08:57:05

@barkaba: Tényleg örülnél, ha a jegyellenőr azt mondaná: Addm ár ide a jegyed, bazdmeg!"
Vagy a rendőr: Személyi nincs nálad, a kurva anyád!"?

randomuser1 2014.06.26. 09:42:49

elmész te a könyvtárba és kiveszed a "stilisztika kezdőknek" nevű művet, így nem kell felfedezd a spanyolviaszt :)

baliquez 2014.06.26. 10:06:26

"Egyszerűen beépül a nyelvhasználatba, nem tudatosan, szinte megállás nélkül használjuk."

Te talán igen, azért ahhoz kellhet egy neveltetés meg egy környezet is amiben élsz. Amúgy tudtad hogy a "geci" pláne a "fehérgeci/parasztgeci" minősítéseket miért használja legnépesebb kisebbségünk lumpen rétege jellemző kötőszóként? Mert rasszista xenofób fehérgyűlölők, azért.

Saját purdéra mondják amúgy a legcifrábbakat, jó pár évvel ezelőtt kis négyéves forma kokerócsíra vinnyogott egy játékbolt előtt hogy neki Jurassic Parkos ruha kell, késesoláh vasfogú szétesőfélben levő harmincas anyukája nem kívánt vásárolni, ám végül feladta és büszkén kijelentette ordítva hogy "jóvammá, veszek neked gyíkos pólót te tátogó geci!".

"...ha beülünk sörözni egy kocsmába, akkor nem telik el egy perc sem enélkül."

Nívós helyekre járhatsz, eddig egyszer fordult elő hogy a mellettem levő asztalnál trágárkodtak, felkeltem és mentünk máshova. Számodra szórakozóhely ahol ezt a viselkedést eltűrik?

baliquez 2014.06.26. 10:07:15

@ledo76: "kerülendő proli/paraszt szokás." Parasztozni meg cigány szokás.

randomuser1 2014.06.26. 10:16:50

@baliquez: lófaszt, ez jelentésfűggő, a romákok rassz, a többiek szociokultúrális jelölésre használják :)

ledo76 2014.06.26. 19:11:52

@baliquez: Akinek kiugrik a kapanyél a szájából azt nem tudom máskép hívni.

ledo76 2014.06.26. 19:18:09

@ledo76: Másképp természetesen...

GaboorR 2014.06.26. 22:48:11

@Kaszáspók: A kommented rendkívül rosszul esett, főleg azért, mert emiatt a (direkt) provokatív jelleggel megírt posztom miatt ítélsz el (szerintem jogtalanul). A véleményed természetesen érdekel és továbbra is kíváncsi lennék rá, hogy milyen pontokon nem értesz egyet az érvelésemmel, akár arra is, hogy te a saját esetedben miként állsz hozzá ehhez a kérdéshez.

GaboorR 2014.06.26. 23:07:45

@baliquez: Úgy vélem, hogy a cigányság körében is vannak rasszisták, ugyanígy a nem cigányok körében is. Én nem tapasztaltam, hogy a cigányok többet káromkodnának, de igazából sohasem érdekelt ez a kérdés és azt hiszem ezután sem fog.
Egyébként nem járok nívós helyekre, általában olcsó kocsmákba járok, mivel erre van pénzem. És nekem ez a tapasztalatom, hogy sokat káromkodnak egy ilyen helyen (életkortól, rassztól, szemszíntől függetlenül).
Egyébként: a cikkben kifejtem, hogy én is sokszor használok indokolatlanul ilyen szavakat és hogy próbálok jobban figyelni erre. Igen, igazad van, a környezet hatása, nekem az anyukám is sokat káromkodott (ez meg annak a hatása, hogy kocsmában dolgozott - na megint a kocsma).
Ha olvassátok a többi posztomat is, azokban igyekszem kerülni az ilyen jellegű szavakat, ez a poszt direkt lett ilyen *gecironda*. :D
süti beállítások módosítása