Mert mindig van mit csinálni \o/

Letsdosthg!

Letsdosthg!

Lenovo, TMX és Én: egy SZEREL-MI háromszög

2017. február 23. - GaboorR

2015.09.03-án büszke tulajdonosa lettem egy vakítóan narancssárga, merészen dizájnos, i3 procis ultrabooknak, egy Lenovo Yoga készüléknek. Ez a dolog kétszázezer magyar forintba került, s gondoltam megéri a pénzét, mert jó ez a vas, bírni fogja sokáig.

Hát nem bírta.

2016 augusztusában elhunyt, semmilyen trükkel sem lehetett már feléleszteni. A probléma ott kezdődött, hogy én hülye nem mentettem az adatokat róla, így sok értékes kép, megírt dolgozat ment veszendőbe. Vagy legalábbis ment volna, ha végül nem sikerül mindent lementeni, de ne szaladjunk ennyire előre...

Szóval mikor már semmilyen trükk sem segített, akkor írtam a Lenovo márkaszervizének a TMX-nek.

Nem-nem, először nem írtam, hanem felhívtam őket. A garancián találtam egy telefonszámot, alatta az adatokkal, hogy miket készítsek elő, illetve mikor van nyitva a call center. Az ingyenes hotline számon egy géphang köszöntött barátságosan. Némi számnyomkodás után közölte velem a robot, hogy írjak ímélt. Köszi. Tönkre ment a gépem, és írjak emailt. DE MIÉRT? izé, DE MIRŐL?

Persze van otthon másik gép is, sebaj, írok ímélt.

Belefoglaltam, hogy számomra fontos adatok is vannak a gépen, és sürgős lenne a javítás. Erre válaszként megint kaptam egy automatikus üzenetet, amit NEM TUDTAM mire vélni, pláne, hogy megint ott volt, hogy mi mindent csatoljak a levelemhez. Mérgem hamar enyhült, mert hús-vér ember is válaszolt 24 órán belül. Közölték, hogy az adatokat nem tudják menteni, de tudnak küldeni egy futárt, aki majd elhozza a gépemet otthonról.

Ekkor begőzöltem, bár azért nyilván érthető, hogy az én hülyeségemért nem vállalnak garanciát.

A következő hetek informatikus barátaim zaklatásával telt, illetve szegény posta futárt mondtam le folyamatosan, egy idő után már véglegesen. 5 informatikus ismerősöm is próbálkozott, mindent beleadtak, de pont a wincseszter hibásodott meg, úgy tűnt, hogy nincs remény. 

Aztán egy szép napon (ekkor már több mint 5 hónap eltelt!) anyukám informatikus ismerőse megoldotta a dolgot, szinte pillanatok alatt (délelőtt vitte el a gépet a srác, délutánra már mobil wincsin pihentek a dolgaim). 

Hurrá, mehet a szervizbe! 

...then TMX+Lenovo Strikes Back. 

Vidáman vittem a laptopomat hétfő reggel a TMX márkaszervizbe: a világ túlsó felére Budaörsre. Na jó, azért egy szűk órán belül odaértem. Nem kértem postafutárt, több macera azt egyeztetni, meg így tűnt a legpraktikusabbnak.

Húztam sorszámot, de rögtön sorra kerültem, senki sem volt előttem. A srác kiszedte a laptopot, kérdezgetett.

Mikor vetted a gépet?

Hát elmondtam, hogy durván másfél éve, ugyebár 24 hónap garancia van rá. Majd jött a hidegzuhany, s bizton állította a srác, hogy mindenről a Lenovo tehet. Durva folyó szöveg következik:

Az van, hogy a Lenovo gyártási időtől számítja a laptopok garanciáját, ezt meg is nézte, és hát sajnos, sajnos már kicsúszott a garanciából így. Sőt, 12 hónap után alapból megkell hosszabbítani. Ha korábban megyek, akkor nem lett volna probléma, mindenkinek ők megoldották a garanciává tevést, de most a Lenovo rájuk szólt, hogy ejnye bejnye, ilyesmit már nem tehetnek. Sajnos, ez bizony nem ügyfél barát, de mit lehet tenni? Esetleg vegyem még fel a kapcsolatot a viszont eladóval, a laptop.hu-val, meg nyomtat egy linket, hogy én hogyan tudom magamnak garanciálissá ápgrédelni a gépet. Szerencsére a laptop.hu már valószínűleg tud erről a dologról, de az probléma, hogy sok más viszonteladó még nem. Nyomtat egy újabb lapot, azon már az a link is megvan, amivel tudom csekkolni, hogy hol tart a garancia ügyintézése. Hát ez van, sajnáljuk, sajnáljuk, szép napot. 

A kurva anyátokat.

Hazamegyek.

A garancia jegyemen rajta van, hogy mikor vettem, és hogy a jótállás 24 hónap.

Írok a laptop.hu-nak, akik hamarosan felhívnak, nem értik ezt az egészet, erről még nem hallottak, a garancia tuti, hogy nem a gyártási időtől számolódik, ez a regisztráció meg tök másra vonatkozik. Megegyezünk, hogy írnak a TMX-nek (azóta velük nem beszéltem). 

Megpróbálom csekkolni, hogy hátha tudom én aktiválni az egyébként ga-ran-ci-á-lis laptopom garanciáját. Nem megy, egy nagyon fura oldalon kötök ki, nem értem az egészet, de talán már nem is akarom érteni, felbaszom az agyamat, és kilépek.

Írok a Lenovonak. JA, de hova írjak? Nézegetem az oldalukat, megtalálom a kapcsolat linket, fülén telefonos készülékkel mosolygó hölgy képe fogad és az általános információk alatt minden elérhetőségük ott van: egy kibaszott levelezési cím. Egy laptopokat, telefonokat gyártó cég magyar kirendeltségének az elérhetősége egy levelezési cím. Gratulálok Lenovo. 

kapcsolat.JPG

Azért találok egy facebook linket, ahova szépen, aranyosan írok nekik. Erre semmilyen reakció nem érkezik (de láttam, hogy látták!), szerintem hülyének néznek. Írok újra, ezúttal szigorúbban, na végre válaszolnak. Ők ezt nem értik. 

A válaszuk:

A vásárlástól számítódik a garancia, nem a gyártás napjától, erről múltkor leveleztünk is a szervizzel.

Írok hát a TMX-nek is, próbálom felgöngyölíteni a szálakat. Részletesen beszámolok a sztoriról, de semmilyen tisztázás, magyarázat nem érkezik, helyette ezt a választ kapom: 

Tisztelt Páll Gábor,

A levelünk legvégén csatoltunk egy részletes útmutatót, a regisztrációhoz a második éves garanciához. 

Amennyiben további kérdései lennének kérjük forduljon hozzánk bizalommal. 

Köszönjük!

Itt valaki kurvára hazudik. Vagy mindenki igazat mond, és totál idióták. Vagy én bolondultam meg.

Végül a Lenovósok segítenek, az angol ügyfél support regisztrálja helyettem a gépet. Azt a gépet, ami garanciális. És amit amúgy (a TMX szerint) nekem kellett volna ápgrédelni, mert ők ezt már nem tehetik meg, amióta befenyítették őket a Lenovósok.

Jelenleg az van, hogy várom az ápgréd jóváhagyását, lesnem kell, hogy mikor válik sikeressé, ekkor vihetem csak a gépet szervizbe.

warranty.JPG

Az a szorongató érzésem van, hogy amikor odavittem a gépet, akkor kellett volna erőszakosnak lennem, és azt mondani:

Én leszarom, hogy mit veszekednek a Lenovoval, és leszarom a gyártási időt, meg minden idióta regisztrációt: a laptopom garanciális szeptemberig, itt a jótállási jegyem, KÖTELESSÉGÜK megjavítani, vagy cserélni.

Nem ezt tettem, és már mélységesen bánom. De majd legközelebb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdosthg.blog.hu/api/trackback/id/tr1612285141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása